Złoto Gujany – Rum El Dorado 12 YO

El Dorado jest marką rumów produkowanych przez destylarnię Demerara w Gujanie.

El-Dorado-Logo

Dębowe El Dorado

Rumy El Dorado są rumami mieszanymi z różnych roczników starzonych w dębowych beczkach.Określenie wieku konkretnego rumu wskazuje wiek najmłodszego rumu w mieszance, (choć najstarszymoże być od niego wiele lat starszy). Zasada ta jest analogiczna, jak w przypadku szkockiej whisky i jest używana do rumu produkowanego w krajach anglojęzycznych. Niezależnie do tego, przy kupażowaniu rumu El Dorado stosuje się układ Solera. Jest to tradycyjna metoda starzenia, stosowana w produkcji chociażby sherry i w przypadku rumów jest zwykle związana z rumami z krajów hiszpańskojęzycznych.

Na proces starzenia się rumu mają wpływ: duża wilgotność powietrza oraz w miarę stała temperatury – skutkuje to tym, że przykładowo rum El Dorado 8-letni, posiada dojrzałość równą 16-letniemu rumowi produkowanemu w chłodniejszych strefach klimatycznych. Tropikalny klimat Gujany itensyfikująerównież złożoność interakcji pomiędzy drewnem beczki, a zawartością – dzięki czemu rumy El Dorado charakteryzują się wyjątkowym aromatem dębowego drewna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Międzynarodowy Złoty Medalista ze złotym charakterem!
Elegancki, wielokrotnie nagradzany rum El Dorado 12 YO uosabia łagodną słodycz charakterystyczną dla wszystkich rumów destylarni Demerara. Mieszanka specjalnie dobranych rumów w wieku nie mniej niż 12 lat, starzonych w starych dębowych beczkach po bourbonie.

Nota testingowa:

W nosie bujne, tropikalne owoce i przyprawy, z nutą miodu i cukru trzcinowego. Na podniebieniu okrągły, łagodny, nasycony bogatymi smakami owoców i przypraw. Finisz wspaniały, elegancki i suchy.

el_dorado_12-large

Mai Tai
Rum El Dorado najlepiej smakuje bez żadnych rodatków, w szklance typu „rocks” lub klasycznym drinku Mai Tai.

Składniki:

  • 40 ml jasnego rumu
  • 20 ml brązowego rumu
  • 15 ml pomarańczowego curaçao
  • 15 ml syropu migdałowego
  • 15 ml soku cytrynowego
  • 40 ml soku ananasowego
  • 20 ml soku pomarańczowego

Przygotowanie:

Wszystkie skłądniki wlej do shakera wypełnionego lodem. Dobrze zamieszaj. Całość przelej do szklanki lub wysokiego kieliszka. Udekouj drinka gałązką mięty i plasterkiem limonki.

1-drink-a-mai-tai-in-hawaii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *