Wina nieprzewidywalne, niczym sama Burgundia

Już sama nazwa Burgundii brzmi imponująco! Jeżeli Paryż jest głową, a Szampania duszą Francji, to Burgundia jest jej żołądkiem – to kraina długich posiłków, na które nie brakuje odpowiednich ingediencji. Burgundia, najbogatsze z dawnych księstw francuskich, jeszcze pred chrztem Francji słynęła ze swoich win.

Le-chateau-protege-par-les-Monuments-historiques-necessite-4-millions-d-euros-de-travaux.

Regiony Burgundii

Burgundia to jednak nie wielka winnica, a nazwa prowincji, w której położone są co najmniej trzy najlepsze winnice w całej Francji. Najbogatszym i najważniejszym z tutejszych regionów jest Côte d’Or – serce Burgundii, w skład którego wchodzą: Côte de Beaune (na południu) i Côte de Nuits (na północy). Równie dobrą sławą cieszą się także: Chablis i Mâconnais. Z kolei na południe od Mâconnais lezy Beaujolais,  wyróżniające się znacznie od pozostałych swoim stylem, rodzajem gleby i odmianą winorośli.

mapka

Burgundzkie Terroir

Pomimo pradawnej sławy i bogactw, Burgundia jest prosta i swojska. Jest wciąż jednym z najbardziej poszatkowanych regionów uprawy winorośli we Francji. Średnia posiadłość burgundzka może być dziś większa niż kiedyś, ale wciąż nie przekracza sześciu hektaów powierzchni. Swoista fragmentaryzacja Burgundii jest odpowiedzialna za jedną poważną cechę charakterystyczną win burgundzkich – ich nieprzewidywalność. W tym regionie bardziej niż gdziekolwiek na świecie, największe znaczenie ma czynnik ludzki. Nawet wtedy, gdy wiemy, z jakiej gminy, winnicy i rocznika pochodzi dane wino, wciąż jeszcze nie wiemy, przez którego z sześciu lub siedmiu właścicieli niewielkich parceli w tej winnicy zostało wyprodukowane i w której z sześciu lub siedmiu piwnic dojrzewało. „Monopoles”, czyli całe winnice należące do jednego właściciela są tu rzadkością. Z kolei nawet najskromniejszy winogrodnik posiada swoje parcele w dwóch lub trzech różnych winnicach. Poważniejsi producenci mogą być właścicielami nawet 20-40 hektarów porozrzcanych w formie niewielkich parceli po dwudziestu winnicach całego Côte.

tumblr_m9xqroPGTF1ru5gx7

Klasyfikacja

W Burgundii znajduje się około stu Apellations Contrôlées. Większość z nich odnosi się do regionów geograficznych. W te geograficzne apelacje wbudowana jest klasyfikacja jakości, która sama w sobie jest dziełem sztuki. Poniższe apelacje natomiast mogą być stosowane do win uzyskiwanych z winogron rosnących w dowolnej części Burgundii, włącznie z najsłynniejszymi winnicami, których gleba i położenie nie mają sobie równych: Bourgogne (dla Pinot Noir lub Chardonnay), Bourgognr Grand Ordinaire (dla mieszanek lokalnych winogron budgundzkich), Bourgogne Passetoutgrains (dla mieszanki Gamay i Pinot Noir, w której ta druga odmiana stanowi przynajmniej jedną trzecią) oraz Bourgogne Aligote (dla win białych uzyskiwanych z innych białych odmian burgundzkich).

beaujolais

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *