Tequila

Tequila to alkohol, który oddaje serce i duszę Meksyku. Jego historia sięga czasów przedkolumbijskich, kiedy to Aztecy zaczęli produkować napój z rośliny zwanej agave.  200 lat temu w mieście Tequila farmerzy zaczęli uprawiać niebieską agawę, która daje najlepszy jakościowo trunek i rozpoczęli proces destylacji.

Rozróżniamy 3 rodzaje tequili:
blanco or plata – biała/srebrna tequila butelkowana od razu po destylacji

reposado – leżakowana przez okres od 2 do12 miesięcy w dębowych beczkach

anejo – leżakowana przez okres minimum 12 miesięcy, często w beczkach wcześniej wykorzystanych przy produkcji burbona lub koniaku, co nadaje tequili dodatkowego aromatu.
Najsłynniejszy drink z tequili: 

Margarita

Na temat powstania Margarity jest wiele spekulacji i nikt do końca nie wie, która z historii jest prawdziwa. Pewne jest to, że ten fantastyczny koktajl popijano już w latach 30. XX wieku. W 1953 magazyn Esquire okrzyknął margaritę drinkiem miesiąca.

Składniki:
35 ml białej tequili
15 ml likieru pomarańczowego typu triple sec
15 ml świeżego soku z limonki
5 ml syropu cukrowego, odrobina soku ze świeżej cytryny, sól

Brzeg kieliszka koktajlowego natrzyj cząstką limonki i zanurz w soli. Wymieszaj pozostałe składniki w shakerze z lodem. Wstrząśnij dobrze i przecedź do schłodzonego, osolonego kieliszka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *