Sekrety Afryki – likier Amarula

Likier Amarula nazwę swą zadwdzięczca drzewu, z owoców którego jest pozyskiwany – drzewo marula. Niewiele osób wie, iż z tą rośliną wiążą się naprawdę ciekawe historie…

DRZEWO PŁODNOŚCI

Drzewo zwane „marula” rośnie w rejonach pod-tropikalnych i wszędzie tam jest obiektem kultu. Jeśli zobaczysz owocujące drzewo marula, możesz być pewny, że w niewielkiej odległości rośnie męskie drzewo. Rosną one zawsze  w pobliżu siebie, żeby móc owocować. Zjawisko to stało się to powodem wierzeń lokalnych ludów w magiczną moc drzewa maruli zdolną przywrócić płodność. Przykładowo, w okolicach Parku Krugera w miejscowości Phalaborwa, ceremonia ślubna odprawiana jest pod marulą dla zapewnienia szczęśliwego małżeństwa i licznego potomstwa. Tradycyjną metodą zakończenia kłótni małżeńskich było przywiązanie obydwu małżonków do pnia drzewa marula i pozostawienie ich do czasu, kiedy się pogodzą.

PRZYSMAK SŁONI

Owoce maruli są koloru żółtego, wielkości piłki golfowej. Zbierane są najczęściej od końca stycznia do początku marca. Posiadają miły i bardzo mocny aromat, niczym terpentyna wymieszana z cytryną i alkoholem. W smaku są nieco kwaskowe. To właśnie ten niesamowity zapach przyciąga zwierzęta (głównie słonie) nawet z bardzo dużych odległości.

Pod grubą skórą owocu maruli znajduje się cieniutka warstewka soczystego miąższu. Zdecydowaną większość wnętrza owocu zajmuje bardzo twarda pestka. Owoc nie dostarcza dużo pożywienia, ale sok maruli posiada 4 razy więcej witaminy C niż pomarańcze (angielska Wikipedia podaje, że nawet 8 razy więcej)!

W pestkach znajdują się dwa albo trzy jadalne orzeszki, używane także do konserwowania mięsa. W czasie II wojny światowej używano ich jako substytut importowanych orzechów. Z powodu bardzo dużej zawartości oleju (50 do 60%), można je palić niczym miniaturowe świece.

AFRYKAŃSKI TRUNEK

W Botswanie średni zbiór maruli z jednego drzewa wynosi 570 kg. Zanotowany rekordowy plon wynosił 1000 kg, doliczono się wtedy 70 000 owoców. Owoce mogą być spożywane na surowo, jednak głównym ich zastosowaniem jest produkcja napoju alkoholowego – LIKIER AMARULA.

Uzyskany alkohol jest sezonowany w małych dębowych beczkach przez dwa lata. W ostatnim stadium produkcji, alkohol z maruli jest starannie mieszany ze świeżym kremem, do chwili uzyskania zawartości alkoholu 17%. Produkcję likieru Amarula zapoczątkowano w 1989 roku, czyli stosunkowo niedawno, dziś trunek ten znany jest na całym świecie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *