Ryski Czarny Balsam – Riga Black Balsam

Riga Black Balsam jest tradycyjnym łotewskim likierem ziołowym o zawartości alkoholu 45%, wytwarzany w oparciu o kilkudziesiąt składników roślinnych. Napój w czystej postaci ma czarną barwę (stąd nazwa) oraz gorzki ziołowy smak z delikatną słodkawą nutą. Sprzedawany jest w ceramicznych butelkach, które mają za zadanie chronić zawartość przed promieniami słonecznymi oraz wysoką temperaturą.

Black Balsam można spożywać zarówno czystej postaci, jak i dodatek do np. Schnappsa, wódki, kawy, czy herbaty.

Właściwości lecznicze

Uważa się, że Czarny Balsam, jako likier ziołowy, może mieć zastosowanie w leczeniu dolegliwości układu trawiennego. Według niektórych źródeł, ma on pomagać również naprzeziębienie, bóle zębów i głowy,odmrożenia, różyczkę, ukąszenia, zwichnięcia, czy nawet złamania kończyn.

Tajemna receptura

Receptura balsamu nie jest publicznie znana. Wśród 24 składników znajdują się najprawdopodobniej: kwiatlipy,pączki brzozowe, miód, arnika górska, korzeń kozłka lekarskiego, mięta pieprzowa, piołun, kłącze tataraku, jagody, maliny, kora dębu, skórka pomarańczowa, imbir, gałka muszkatołowa, czarny pieprz czy nawet balsam peruwiański.

Od samego początku, Ryski Czarny Balsam wytwarzany jest i przez 32 dni przechowywany w dębowych beczkach, a następnie w buteleczkach z pierwszej w Rydze fabryki ceramiki. Specyficzny słodko-kwaśny smak jest wywoływany z jednej strony przezpalony cukier,  z drugiej zaś przez dębowe beczki.

Lek Carycy Katarzyny II

Recepturę łotewskiego likieru opracował Abraham Kunze, ryski farmaceuta i kowal. Nazwał on swój napój Kunces melnais balzams, czyli czarny balsam Kunzego. Pierwszy pisany przekaz odnośnie likieru pochodzi z roku 1752 i to ta data znajduje się obecnie na etykiecie Rīgas Melnais balzams. Miejska legenda głosi, że w 1789 roku czarny balsam podano chorującej na niestrawność carycy Katarzynie II. Kuracja okazała się skuteczna, co pozwoliło importować napój na carski dwór.

W 1847 roku założono fabrykę Alberta Wolfschmidta, w której aż do1940 roku produkowano Ryski Balsam Ziołowy. W 1860 roku napój otrzymał swoją pierwszą nagrodę – srebrny medal na wystawie wSankt Petersburgu. W trakcieII wojny światowej tradycyjna receptura została zagubiona, jednak w1950 roku, dzięki rozmowom z przedwojenną załogą, udało się odtworzyć historyczne proporcje składników.

Współczesność

Czarny Balsam również dziś cieszy się międzynarodową renomą, co potwierdzają liczne nagrody zdobyte podczas wystaw kulinarnych. Produkowany jest przez spółkę AS Latvijas balzams. Tradycyjny Rīgas Melnais balzams sprzedaje się w ceramicznych butelkach o pojemności 3, 1,5 i 1 l, 750, 700, 500, 350, 275, 200 oraz 50 ml, butelkach plastikowych o pojemności 1 l i 500 ml, a także puszkach o pojemności 500 i 40 ml.

W 1991 roku otwarto pierwszy na Łotwie, a czternaście lat później pierwszy na Litwie sklep firmowy. W roku2008 w Rydze otwarto bar Riga Black Magic, który serwuje liczne potrawy i napoje, których składnikiem jest Czarny Balsam. Wnętrza lokalu stylizowane są na połowę XVIII wieku.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *