RUM

Rum jest wysokoprocentowym napojem alkoholowym produkowanym z trzciny cukrowej (Saccharum officinarum) lub pochodnej jej melasy. Zawartość alkoholu w rumie waha się pomiędzy 38-80% . Po destylacji rum poddaje leżakowaniu w beczkach dębowych, ale także beczkach z innych rodzajów drewna. Geograficzne pochodzenie rumu to przede wszystkim Karaiby i Ameryka Południowa, jednak trunek ten jest również produkowany w Australii, Indiach i innych obszarach geograficznych.

W odróżnieniu od innych napojów spirytusowych, takich jak koniak i whisky, rum nie ma określonej metody produkcji. Metoda produkcji zależy w dużej mierze od miejsca wytwarzania rumu.

Fermentacja

Najczęściej rum produkowany jest z melasy (na Karaibach i w Brazylii).  Drożdży i wody dodaje się do składnika podstawowego (melasa lub sok z trzciny cukrowej) w celu rozpoczęcia procesu fermentacji.  Najczęściej źródłem drożdży jest tzw. Dunder, jest to pianka z poprzednich fermentacji bogata w drożdże. Dunder jest tradycyjnym źródłem drożdży na Jamajce.

Destylacja

Podobnie jak w przypadku wszystkich innych aspektów produkcji rumu, nie ma standardowej metody destylacji. Większość produkcji rumu odbywa się przy użyciu Kolumny rektyfikacyjnej, część producentów do destylacji rumu używa alembików, dzięki czemu można uzyskać „pełny” smak rumu.

Dojrzewanie

Dojrzewanie odbywa się w drewnianych beczkach dębowych, ale także w zbiornikach ze stali nierdzewnej lub w beczkach z innych rodzajów drewna. Proces dojrzewania ma wpływ na barwę rumu. Rum dojrzewający w dębowych beczkach staje się ciemny, a Rum dojrzewający w zbiornikach ze stali nierdzewnej pozostaje praktycznie bezbarwny. Dojrzały rum jest zazwyczaj mieszany, aby zapewnić jednolity smak i kolor. Mieszanie rumu jest ostatnim krokiem w procesie produkcji.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *