Różowo mi – czyli czego nie wiecie o winach różowych

Gdy mówimy o rodzajach wina, najczęściej mamy na myśli klasyczny podział na wina BIAŁE i wina CZERWONE. Pomijamy przy tym wina RÓŻOWE, niesłusznie uważając je za gorszej jakości. Jest to myślenie bardzo krzywdzące dla tego rodzju wina, bowiem wśród nich również można znaleźć wina wybitne – posiadające smaki i aromaty, których nie znajdziemy ani w winie białym, ani w czerwonym. Warto więc czasem pokusić się i na wino różowe, by doznać zupełnie nowych wrażeń smakowych.

Jak powstaje wino różowe?

Brak zainteresowania winem różowym wynika zapewne z braku wiedzy na temat tego, jak robi się takie wino. Otóż na pewno NIE JEST TO MIESZANKA WINA BIAŁEGO Z CZERWONYM! Fomalnie mieszanie win w tych dwóch kolorach jest ZAKAZANE. Tak samo zakazane jest również robienie wina różowego porzez wspólną winifikację winogron białych i czerwnonych. Generalnie nigdy NIE MIESZA SIĘ dwóch kolorów winogron, gdyż stanowią one tak jakby zupełnie oddzielną kategorię.

A zatem jak powstaje wino różowe? Uzyskuje się je ZAWSZE Z CZERWONYCH WINOGRON winifikowanych na dwa różne sposoby:

1) poprzez puszczenie soku z kadzi z moszczem z czerwonych winogron, jeszcze przed fermentacją (Rose Saignee)

2) lub tłoczenie czerwonych gron i winifikowanie powstałego w ten sposób soku (podobnie jak w przypadku win białych (Rose tłoczone).

Rose Saignee

Wino różowe rozpozyna swój żywot generalnie jako wino czerwone. Po trwającej od 12 do 24 godzin maceracji (tzw. „Rose Jednej Nocy”), z moszczu upuszcza się sok – czyli SAIGNEE. Długość samej maceracji zależy przede wszystkim od tego, jak mocno intensywny kolor wina chce uzyskać winiarz. Dalsza winifikacja przebiega podobnie, jak w przypadku win białych. Wino różowe stabilizowane jest NA ZIMNO, co dodaje mu ciała.

Technika puszczania soku liczy sobie wiele lat i wywodzi się z procesu koncentrowania win czerwonych, gdy z kadzi eliminowało się część samocieku, by uzyskać jak najlepsze proporcje pomiędzy płynnym moszczem a jego częściami stałymi. I właśnie z tego pierwszego samocieku robi się wino różowe.

Rose tłoczone

Owoce czerwonej winorośli winifikowane są tak, jak w przypadku win białych, mianowicie: przchodzą macerację, ewentualną macerację wstępną, są rozgniatane lub nie, tłoczone, a wyciśnięty sok poddaje się oczyszczeniu. Tym sposobem winiarz otrzymuje wino różowe o bardzo bladym zabarwieniu – niekiedy nazywanym również WINEM SZARYM. Stosując tę metodę niezwykle trudno jest uzyskać intensywniejszą barwę wina. Ale nawet pomimo tego, dosyć długie dojrzewanie w beczkach z najlepszeg dębu sprawia, iż wino różowe staje się niezastąpionym kompanem przy wielu potrawach.

Odcienie różu

Barwa win różowych może wachać się od bladej, przypominającej kolor łupin cebuli (zazwyczaj ze względu na wszesną oksydację), aż po nuty niemal fioletowe. Może być również nieco pomarańczowa, łososiowa, różana lub przypominać tzw. „oko kuropatwy” (tak wyglądają chociażby blade wina różowe z Neuchatel w Szwajcarii). Intensywność koloru może być naprawdę bardzo różna – od win niemal białych, aż po bordoskie klarety, które można niekiedy nawet pomylić z lekkimi winami czerwonymi. Zarówno barwa jak i jej intensywność zależą m.in. od obranej metody wytwarzania dla wina różowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *