Nie tylko kuflem piwo stoi – szkło do piwa

„Jakbym chciał siedzieć w londyńskiej szynkowni! Chętnie bym oddał całą moją chwałę za kufel piwa i za bezpieczeństwo!”

– Willian Szekspir „Zimowa opowieść”

szklanki

Naczynie do piwa to niewątpliwie najważniejszy element rytuału serwowania tego złocistego trunku. Dobrze dobrane szkło sprawi, że nasze ulubione piwo ukaże nam swoje najlepsze cechy – wszystkie smaki i aromaty będą dobrze zgrane i zbudują idealny profil sensoryczny. Czy istnieją jakieś zasady, w jaki sposób dobrać odpowiedni kształt szklanki bądź kieliszka? Oto skrócony przewodnik po piwnych naczyniach…

Klasyczny Lager

Gatunek ten serwujemy w prostych lub lekko rozszerzonych szklankach z cienkiego szkła. Lager pachnie bardzo jednoznacznie chmielem i słodem, dlatego szklanka nie musi zwężać się tulipanowo ku górze, by utrzymywać wszystkie ulotne aromaty. Cienkie szkło sprawia, że podczas picia, przelewając się przez rant szklanki, piwo delikatnie musuje, podkreślając jego cechy orzeźwiające – jest to bardzo istotne dla tego gatunku piwa.

pokal

Weissbier (piwo pszeniczne)

Weissbier posiada wiele cech, które warunkują dobór odpowiedniego kształtu szklanki. Piwa tego typu doskonale się pienią – ta charakterystyczna piana stanowi ważny element wizualny piwa pszenicznego. Dlatego szklanki do stylu Weissbier mają rozszerzoną czaszę w górnej części szklanki, co tworzy efektowną kulę z piany wieńczącą piwo. Zwężenie na górze szklanki kumuluje aromat, dzięki czemu jeszcze intensywniej odczuwamy typowe dla tego gatunku piwa nuty bananów, goździków i gumy balonowej.

weissbier

Ale

Ale to angielskie piwo górnej fermentacji o zdecydowanym, silnym bukiecie zapachowym – owoce, chmiel, karmel i alkohol to tylko niektóre z nich. Tak aromatyczne piwa podaje się w prostych, otwartych szklankach z grubego szkła. Aromat uwalnia się wtedy całą powierzchnią szklanki i cieszy zmysły złożoną kompozycją. Grube szkło, z jakiego wykonana jest szklanka, nie powoduje dodatkowego wysycania podczas picia, dzięki czemu Ale jest stonowane i „angielsko – spokojne” w smaku.

szklanka-do-piwa

Piwa owocowe

Piwa owocowe to idealne letnie orzeźwiacze, których głównymi cechami jest lekkość smaku, przyjemny aromat i umiejętność gaszenia pragnienia. Dlatego szklanki do tych piw najczęściej przypominają te do long drinków. Fantazyjne przewężenia i zdobienia oraz delikatna forma nadają piwu elegancką oprawę i sprawiają, że nawet miłośnicy kolorowych drinków skłaniają się latem ku piwom owocowym. Co ważne, piwa owocowe, takie jak belgijski kriek, podaje się mocno schłodzone, dlatego najczęściej pokale, w jakich je serwujemy, posiadają stopkę – dzięki której delikatnie trzymamy szklankę i nie ogrzewamy piwa.

owoc

Pilzner Bohemski

Pilzner to jedno z niewielu piw, które w zależności od okazji wymagają różnych naczyń. Jeżeli chcemy delektować się bogatym aromatem pilznera i docenić jego bursztynowy kolor, wybieramy wąskie, delikatnie zwężane ku górze szklanki, które pozwalają uwolnić się stopniowo aromatom chmielowym, słodowym i estrowym. W sytuacji zaś, gdy mamy ochotę po prostu napić się doskonale goryczkowego piwa i poczuć prawdziwą radość piwosza, pijemy go z solidnego kufla z grubego szkła. Pewny chwyt za ucho, szeroka czapa piany i uderzenie zapachu chmielu sprawi, że poczujemy klimat prawdziwej czeskiej gospody.

kufel

Stout

Ten, kto pił stouta, wie, że nie sposób oprzeć się jego kremowej, gęstej pianie i czarnej, głębokiej barwie. Właśnie te walory piwa determinują rodzaj szklanki, w jakiej serwujemy ten gatunek. Szeroka, dość ciężka, z rozszerzoną górną częścią szklanka sprawia, że barwa stouta nabiera jeszcze większej głębi a piana, układając się w wysoką koronę, wieńczy piwo. Duża średnica szklanki jednocześnie powoduje uwalnianie aromatów kawy i gorzkiej czekolady, które są domeną tych irlandzkich piw górnej fermentacji.

glass-alebrowar

Bock

Niemiecki gatunek piwa Bock (czyli po polsku Koźlak), to piwo pełne w smaku i o przepięknej, ciemnobursztynowej barwie z miedzianym połyskiem, z którą kontrastuje kremowa piana. Podkreślanie barwy tego piwa to cel piwowarów, dlatego szklanki dedykowane temu stylowi to symetryczne, tulipanowe pokale na stopce. Ten rodzaj szkła doskonale łączy dostojny, ciężki profil aromatyczny piwa z głęboką barwą, która iskrzy się w pokalu krystaliczną klarownością.

indeks

Wymienione gatunki to oczywiście jedynie mała część całego piwnego świata. Każdy z pozostałych prawie 100 gatunków piwa to zupełnie osobna historia na temat smaku, aromatu i sztuki serwowania.

Po znakomite angielskie piwa Fuller’s zapraszamy tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *