Nati in Itali!

z10251165Q,Chianti

Włochy są jednym z najstarszych regionów uprawy winorośli na świecie. Początkowo na terenie dzisiejszych Włoch uprawiali je Etruskowie i Grecy. Potem produkcja wina rozwijała się przede wszystkim w starożytnym Rzymie.

Włochy konkurują z Francją i Hiszpanią o status największego producenta wina na świecie. W zależności od warunków pogodowych produkcja jest nieznacznie większa lub mniejsza, niż produkcja wina we Francji w analogicznym czasie. Ponad milion włoskich winnic wytwarza ok. 15% światowej produkcji wina. Takie rodzaje win produkowanych we Włoszch, jak: chianti, marsala czy bardolino zyskały popularność na całym współczesnym świecie.

SONY DSC

ODMIANY WINOROŚLI

Włoskie Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa (MIRAF) utworzyło rejestr ponad 350 odmian winorośli nadając im status „uznanych urzędowo”. Poza tym, na terenie Włoch uprawiane jest ponad 500 innych odmian, nie uwzględnionch w klasyfikacji. Czterysta odmian jest uznawanych za autochtoniczne odmiany włoskie.

Najczęściej uprawianymi we Włoszech odmianami winorośli są (w kolejności): sangiovese (ponad 10% upraw), catarrato bianco, trebbiano toscano, montepulciano, barbera, merlot, trebbiano romagnolo, negroamaro, moscato bianco, chardonnay, garganega, nero d’avola.

Duże znaczenie w poszczególnych regionach mają m.in. aglianico, arneis, cortese, corvina veronese, dolcetto, garganega, greco bianco, nebbiolo, primitivo, verdicchio i vernaccia.

RTP_photo

KLASYFIKACJA WIN

Instytucje regulujące rynek winiarski we Włoszech posługują się kilkustopniową klasyfikacją nadawaną winom pochodzącym z określonych regionów winiarskich.

  • DOCG (wł. Denominazione di Origine Controllata e Garantita)
  • DOC (wł. Denominazione di Origine Controllata)
  • IGT (wł. Indicazione Geografica Tipica)
  • VdT (wł. Vino da Tavola)

Win_1_big

CHARAKTERYSTYKA NAJPOPULARNIEJSZYCH WŁOSKICH WIN

  • Chianti – intensywnie czerwone, wytrawne wino, o zawartości alkoholu 11,5-12,5%. Nazwę wzięło od wzgórz Chianti w Toskanii, gdzie powstaje. Chianti produkuje się z winogron szczepów: sangiovese (min. 75%), canaiolo nero, trebbiano toscano i malvasia del chianti. Najbardziej cenione Chianti to odmiana Classico – z tradycyjnego obszaru uprawy i charakterystycznym czarnym kogutem w logo. Chianti często rozlewa się do pękatych butelek umieszczonych w plecionce, zwanych fiasco.
  • Marsala – bardzo słodkie, ale również i wytrawne, białe i czerwone wina włoskie o zawartości alkoholu 15-18%, cukru 170-300 g/litr. Powstają w okolicy Marsala na Sycylii. Wina te najczęściej wykorzystuje się do produkcji deserów, m.in. do zabaglione. Marsala podawana jest także jako aperitif, jako wino deserowe oraz z serami typów parmezan, gorgonzola i roquefort. Produkowana jest z odmian Grillo, Inzolia, Catarratto i innych.
  • Bardolino – czerwone wytrawne wino klasy Denominazione di Origine Controllata (DOC), produkowane w prowincji Werona, w szesnastu gminach leżących na południowy wschód od jeziorem Garda, spośród których to Bardolino dało nazwę winu. Roczna produkcja bardolino wynosi ok. 230-240 000 hl, z czego 70% trafia na eksport. Wino bardolino musi być wytwarzane z przynajmniej dwóch odmian: corvina veronese (znaną także w regionie pod nazwami cruina i corvina) oraz rondinella. Zamiast corviny dopuszcza się również do 10% szczepu corvinone. Bardolino polecane jest szczególnie do dań jarskich, białych mięs, owoców morza oraz dań z makaronem
  • Brunello di montalcino – czerwone wino należące do prestiżowego grona win noszących tytuł Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG), wytwarzane w Toskanii, w obrębie gminy Montalcino w prowincji Siena. Brunello di montalcino jest (podobnie jak Barolo) włoskim winem czerwonym znanym z długowieczności, które dojrzałość osiąga po 5–10 latach i nadaje się do przechowywania nawet przez kilkadziesiąt lat.

chianti

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *