Najstarsza indyjska whisky- Amrut Greedy Angels 12 YO

Jak dużo wiemy o whisky z Indii ? To fascynujący temat, dotyczący kraju pełnego konsumentów tego trunku, a także lokalnych producentów.

Ale zatrzymajmy się na najbardziej szlachetnej odmianie whisky- Single Malt, która także produkowana jest w Indiach.

Choć historia destylarni Amrut jest tak długa jak niepodległość Indii, pierwsza whisky single malt wydana został w 2004 roku, i co ciekawe jej debiut nastąpił nie w Indiach, tylko w Anglii.

Specyficzny klimat i wysokie odparowywanie destylatu ( ok. 10-12 % rocznie) sprawia, że ciężko tu o dojrzałe, wiekowe odmiany, klimat tamtejszy wydaje się być dość kosztowny dla producentów whisky.

Nie zmienia to jednak faktu, że w 2015 roku destylarnia zdecydowała się na zabutelkowanie najstarszej w swej historii edycji, nazwanej Greedy Angels, whisky single malt, która spędziła 10 lat w beczkach po bourbonie.

Utrata destylatu po 10 latach to niemal połowa zawartości beczek, aniołowie z pewnością się radują, właściciele destylarni już nie.

Nie wykorzystano jednak w pełni zawartości dwóch beczek, świat ujrzało jedynie 320 butelek z mocą 46%, reszta w zaciszu magazynu miała spędzić kolejne dwa lata.

Nadszedł niedawno ten moment, kiedy pozostałość również została zabutelkowana, tym razem jako Greedy Angels 12 yo, z większą niż poprzednia wersja mocą, tym razem 60%.

Z pozostałości destylatu spoczywającego w beczce udało napełnić się zaledwie 100 karafek, każda z nich z rekomendowaną ceną sprzedaży na poziomie 1000 €.

Niby drogo, ale ze względu na limitowaną liczbę butelek oraz na fakt, że to najstarszy indyjski single malt, zainteresowanych nie brakowało, a butelki sprzedały się w błyskawicznym tempie.

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *