Moc kawy ukryta w drinkach

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki gorącej, aromatycznej kawy. Tym bardziej, gdy pogoda nie dopisuje i brak nam energii do działania… A co powiecie na drinki z dodatkiem tego pobudzającego napoju?

BAILEYS IRISH COFFEE

– 2 części Baileys Irish Cream

– 1 część Teeling O’Reilly’s Irish Whiskey

– 8 części świeżo parzonej kawy

– 1 łyżka bitej śmietany

Przygotowanie:

Kawę wlać do ogrzanej szklanki lub sporej filiżanki. Dodać likier i whiskey. Całość przybrać bitą śmietaną. Z wierzchu można ozdobić wiórkami czekolady.

CAFFEE COOLER

– 15 ml Cesare Imperator Sambuca Liquore

– 150 ml świerzo parzona kawa

– 15 mi słodkiej śmietanki

– odrobina brązowego cukru

Przygotowanie:

Przestudzoną kawę wlać do szklanki lub dużego kieliszka na niskiej nóżce, wypełnionego lodem. Dodać sambucę i śmietankę oraz cukier do smaku (wedle upodobania). Wymieszać. Przed podaniem można przyozdobić laską cynamonu.

PUERTO RICAN RUM CAPPUCCINO

– 45 ml Pyrat Rum XO Reserve

– 1 łyżeczka cukru

– gorąca, świeżo parzona kawa

– gorące mleko

– cynamon mielony

– bita śmietana

Przygotowanie:

Rum z cukrem wymieszać w szklance aż do rozpuszczenia się cukru. Dodać równe części kawy i mleka. Wierzch ozdobić bitą śmietaną i przyprószyć  cynamonem.

GALLIANO HOT SHOT

– 30 ml Galliano

– 30 ml gorącej, świeżo parzonej kawy

– odrobina bitej śmietany

Przygotowanie:

Likier wlać do „setki”. NAstępnie ostrożnie wlewać kawę, uważając, by składniki się nie wymieszały (można w tym celu pomóc sobie łyżeczką – kawę lać cienkim strumienim na wypukłość łyżki – wtedy ciecz będzie miękko układała się na likierze). Wierzch ozdobić odrobiną bitej śmietany. Jest to wyjątkowo mocny i słodki drink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *