„Long story short „ czyli po krótce o pięknej historii whiskey rodem z Irlandii……

Od 1782 roku rodzina Teeling z Irlandii zaangażowana była w produkcję whiskey w Dublinie. W tym właśnie roku Walter Teeling otworzył swoją destylarnię na Marrowbone Lane ( Liberties) , otwierając tym samym drzwi  230 letniej przygodzie z  destylacją.

W ujęciu historycznym, Dublin od zawsze był sercem/ centrum irlandzkiego przemysłu whiskey. W czasach Waltera Teelinga w mieście pracowało 37 destylarni, a okolice Liberties w szczególności uznawane były za epicentrum i nazwane „ złotym trójkątem”, ze względu na liczbę kotłów destylacyjnych zgromadzonych w promieniu jednej mili.

W XIX wieku to właśnie Irish uznawana była jako najbardziej szlachetna whiskey na świecie.

Początek XX wieku był jednocześnie początkiem ciężkich czasów dla Irish i ostatni alembik Dublina został wygaszony w 1976 roku.

 

W 2015 roku, po ponad 125 latach, otwarto nową destylarnię whiskey w Dublinie.

Właściciele destylarni Teeling, bracia Jack and Stephen czerpali swą wiedzę z dziedzictwa rodziny, szczególnie z zapisków historii ich przodka Waltera.

Nowa destylarnia Teeling znajduje się zaledwie o przysłowiowy „ rzut kamieniem” od miejsca, w którym Walter produkował swoją whiskey w XVIII wieku.

 

Z okazji otwarcia destylarni Teeling w samym sercu miasta, korzystając ze swych zapasów, zgromadzonych w czasach , kiedy bracia zarządzali inną irlandzką destylarnią Cooley, Jack i Stephen postanowili uczcić to wydarzenie, wydając pierwszą , limitowaną edycję Teeling whiskey, pod nazwą Revival.

Postanowiono również stworzyć z niej kolekcjonerską serię, a każdą z kolejnych wersji Revival podać w innej formie.

 

Dla przypomnienia Revival I to whiskey 15 yo, która cały okres maturacji spędziła w beczkach po rumie z Karaibów.

Revival II jako 13 yo, po 12 latach dojrzewania w beczkach ex Bourbon, na kolejny rok została przelana to beczek po kalwadosie.

 

Na dniach zawita do Polski Revival III, tym razem będzie to whiskey 14 yo, która po 13 latach w beczce po Bourbonie, została poddana rocznemu procesowi finiszowania w beczce po Pineau Des Charentes, rozbudzając jej warstwę aromatyczną o słodycz winogron i suszonych owoców.

Jak każda edycja Revival, to wersja limitowana, łącznie 10 tysięcy butelek na świat.

Destylowana w 2002 roku, butelkowana z mocą 46%, bez filtracji, bez dodatkowych barwników.

 

Wg. Master blendera destylarni Alexa Chasko, charakteryzuje się bogatym aromatem miodu, orzechów włoskich, gorzkiej czekolady, toffi. W smaku przypomina suszone owoce, ananasa, oraz prażone migdały.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *