Kraina Rieslingu i Gewurztraminera – Alzacja

alzackie winnice

Niemieckie wina z francuską duszą

Białe wina alzackie odzwierciedlają dwuznaczną sytuację tego przygranicznego regionu. Wina Alzacji były w dawnych czasach klasyfikowane jako reńskie i sprzedawane na rynku niemieckim, szwajcarskim oraz w innych częściach Europy położonych nad Renem i nad Morzem Północnym.

Jednak Alzacja nigdy nie była typowo niemiecka – jej mieszkańcy robią niemieckie wina na sposób francuski. Podstawowy charakter tych win wynika z klimatu, gleby i odmian winorośli.

24_alzacja-mapa

Wino i posiłek – para idealna

Wina Alzacji stanowią doskonałe uzupełnienie jednej z najbogatszych francuskich kuchni. Do gronowo-kwiatowych aromatów typowych dla Alzacji, dodano solidną budowę i powagę win stołowych na kształt białych burgundów, w wyniku czego powstaje napój będący właściwym dodatkiem do solidnych i pełnych smaku potraw.

Tradycyjne wina alzackie są zdecydowanie wytrawne, solidne i mocne. Jest tak dzięki temu, że każda uncja cukrów zrodzonych przez długie i suche lato, zostaje finalnie przefermentowana. Mało tego – często wina alzackie są dodatkowo wzmacniane poprzez dosładzanie.

riesling-alsace-henri-kieffer

To Riesling czy Gewurztraminer?

Gewurztraminer stanowi świetne wprowadzenie do win tej prowincji. Trudno uwierzyć, że w tak czystym i wytrawnym napoju można znaleźć równie intensywną owocową nutę!. Po niemiecku „wurze” znaczy „przyprawa” – jednak bardziej adekwatnym określeniem tych win byłoby wyliczenie płatków róży, grejpfruta, a czasem również owocu liczi.

Jednak osoby już wtajemniczone mogą po jakimś czasie uznać, iż wino o tak wyrazistym charakterze staje się po prostu nudne. Dlatego wielu mieszkańców Alzacji uważa za największe wino właśnie Riesling. Oferuje ono bowiem coś jeszcze bardziej nieuchwytnego – swoistą równowagę pomiędzy twardością a miękkością, kwiatowym aromatem i siłą – równowagę, która nigdy się nie przejada!

tatoo

Etykiety

Jeśli chodzi o etykiety, w Alzacji – inaczej, niż w innych regionach Francji – najważniejszą informacją jest nazwa odmiany winogron, z jakiej zrobione jest dane wino. Szczepy, którym wina zawdzięczają swe nazwy i szczególne własności to m.in. Riesling – z którego powstają wina najszlachetniejsze – Sylvaner, Muscat, Pinot Blanc i Gris oraz wyjątkowo aromatyczny Gewurztraminer.

Spośród wszystkich uprawianych w Alzacji odmian, tylko Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer i szlachetny Muscat są dopuszczone bez zastrzeżeń do budzącej kontrowersje apelacji Alsace Grand Cru.

jpmuller-riesling

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *