Karnawału Czar…

maski

Karnawał to czas niekończących się imprez. Na organizowanych przez nas domówkach nie zapomnijmy o odpowiednim zapleczu alkoholowym. Dobrym rozwiązaniem będą różnego rodzaju poncze – łatwe w wykonaniu, efektowne, a przede wszystkim smaczne!

Czym w ogóle jest poncz?

Słowo poncz może pochodzić od słowa „puncheon”, które oznacza rodzaj pojemnika na ciecz (m.in. piwo) lub od hinduskiego „pantsh” czyli pięć.

Dlaczeo akurat pięć? Brytyjczycy mieszkający w Indiach w XVII wieku sporządzali napój skladający się z pięciu składników: herbaty, wody, cukru, soku cytrynowego i sfermentowanego soku zmanego arrackiem.

Tak, czy inaczej, wszelkiego rodzaju poncze są nieodłącznym składnikiem dzisiejszych przyjęć. Zarówno początkujący barman jak i ktoś, kto chce uchodzić za dobrego gospodarza przyjęcia, powinien znać przepis na kilka rodzajów ponczów.

toast

Oto kilka naszych podpowiedzi:

CHAMPAGNE PUNCH ROYALE (SZAMPANOWY PONCZ KRÓLEWSKI)

Składniki:

  • 1 butelka szampana (np. Joseph Perrier) lub dobrej jakości wina musującego
  • 1/3 szklanki koniaku (np. Leopold Raffin)
  • 100 ml likieru pomarańczowego
  • ok. 1 szklanki pokrojonych na grube plasterki świeżych truskawek
  • 1 szklanka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśnięty)
  • 2 małe butelki wody gazowanej (np. S.Pellegrino)
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Truskawki umieścić w dużej wazie do ponczu i posypać cukrem. Dodać sok pomarańczowy i koniak. Odstawić na godzinę, by truskawki przeszły alkoholem. Po tym czasie dodać schłodzonego szampana i wodę gazowaną. Podane składniki wystarczą na sporządzenie ok 8 drinków.

z16092790Q,Lampka-szampana-z-truskawkami-kosztuje-25zl

COINTREAU PUNCH (PONCH COINTREAU)

Składniki:

  • 1 butelka Cointreau
  • 1 butelka wódki (np. Russian Ice)
  • 3 litry wody gazowanej (np. S.Pellegrino)
  • 200 ml skoncentrowanego soku pomarańczowego
  • 200 ml skoncentrowanego soku ananasowego

Przygotowanie:

W wazie do ponczu umieścić dużą bryłkę lodu. Wszystkie składniki wlać do wazy i delikatnie zamieszać. Gotowy poncz przybrać plasterkami ananasa udekorowanymi żurawiną i goździkami. Podane składniki wystarczą na sporządzenie ok. 40 drinków.

P1070360

OPEN HOUSE PUNCH (PONCZ „GOŚCINNY DOM”)

Składniki:

  •  750 ml Southern Comfort
  • 200 ml soku cytrynowego (świeżo wyciśnięty)
  • 200 ml dobrze zmrożonej lemoniady
  • 200 ml dobrze zmrożonego soku pomarańczowego
  • 3 litry napoju  Sprite lub 7-up
  • czerwony barwnik spożywczy

Przygotowanie:

Pierwsze cztery składniki połączyć w wazie do ponczu. Dodać Sprite oraz kilka kropli barwnika spożywczego, zamieszać. Wrzucić do ponczu bryłkę lodu, przybrać plasterkami pomarańczy i cytryny. Podane składniki wystarczą na sporządzenie ok 32 drinków o pojemności 120 ml.

poncz2

I coś dla zmarzluchów:

M&R HOT SPICED WINE PUNCH (GORĄCY PONCZ WINNY M&R)

Składniki:

  • 1 i 1/2 litra Martini Rosso
  • odrobina Angostury Bitters
  • 6 goździków
  • 3 cząstki kory cynamonu
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • odrobina goździków w proszku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą w garnku o dosyć grubym dnie i zagrzać, nie doprowadzając do wrzenia! Po podgrzaniu poncz odcedzić i przelać do wazy do ponczu. Przybrać obficie plasterkami pomarańczy.

poncz

Życzymy udanej zabawy!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *