Kakubin- pierwszy krok w kierunku doskonałości

Historię whisky japońskiej można by w sumie rozpocząć od 1937 roku i pierwszej whisky koncernu Suntory, która stała się przysłowiową kurą znoszącą złote jaja.

Pierwsza destylarnia na obrzeżach miasta Kyoto , o nazwie Yamazaki powstała co prawda kilkanaście lat wcześniej, ale pierwsza whisky o nazwie Suntory, znana też jako Shirofuda ( biała etykieta) była porażką koncernu.

Stworzona na modłę szkockich, dymnych whisky zupełnie nie przypadła do gustu Japończykom. Rozpoczęto poszukiwania aromatów i smaków, które odmiennie od Shirofudy zdobyłyby serca miłośników tego trunku w kraju „ Kwitnącej Wiśni”.

 

Strzałem w dziesiątkę okazał się Kakubin, delikatna, owocowa whisky, oferowana w kwadratowej butelce, ze wzorem na szkle przypominającym pancerz żółwia.

W tym roku mija 80 lat od premiery Kakubina w Japonii. Mimo upływu lat, to nadal najlepiej sprzedająca się whisky, która koncernowi Suntory przynosi ogromne zyski.

W Japonii tańsza, w Europie niestety droższa, ale to nie wyjątek, tylko raczej reguła , szczególnie w okresie tak wzmożonego zainteresowania Whisky japońską na świecie.

Whisky jest słodka, kwiatowo owocowa, w Japonii używana głównie do koktajli oraz napoju Mizuwari, będącego mieszanką whisky z wodą sodową.

Miłośnicy zapachu biszkopta, lodów waniliowych, kokosów, migdałów oraz orzechów z pewnością odnajdą w niej coś dla siebie.

To oczywiście whisky blendowana, złym pomysłem byłoby porównywanie jej chociażby z Yamazaki, ale czy nie warto spróbować czegoś, co otworzyło Japonii drogę do miejsca, w którym obecnie się znajduje……?

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *