Japońska perła

Było o klimatach Szkocji więc nadszedł czas o egzotycznej Japonii. A więc czas na Hakushu.

12716202_841217345986782_3233709947881296716_o

12698678_841216999320150_2125465955711542600_o

Dojazd z Tokyo zajmuje nieco ponad 2 godziny szybkim pociągiem Shinkansen do stacji Kobuchizawa, potem taksówką ok 10-15 minut do celu.

12697447_841217782653405_5551287334523057346_o

Destylarnia należy do koncernu Suntory i została otwarta w 1973 roku. W latach 80-tych była największą destylarnią na świecie, posiadającą aż 36 alembików i roczną produkcję 30 mln litrów alkoholu, czyli dwa razy taką jaką obecnie największa szkocka destylarnia.

12716344_841217889320061_2928804295431617992_o

Kto wie, czy obecny popyt na whisky z Japonii nie sprawi, że destylarnia powróci do dawnych możliwości. Tu także jak w przypadku Yamazaki, znajdziemy alembiki o przeróżnych kształtach i rozmiarach, dzięki czemu destylarnia może produkować pokaźne spektrum różnych destylatów. Położona jest pośród malowniczego krajobrazu, w środku bambusowego lasu, u podnóża Alp Japońskich.

12716169_841217625986754_3234470387783535018_o

12696949_841217165986800_6070406804673242144_o

10380516_841217529320097_5244165134344952496_o

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *