J.Dupont- tajniki „brown spirit”

Koniak to także kategoria „ brown spirit” , alkohol, który dojrzewa w dębowych beczkach latami.

Bazowym surowcem w tym przypadku są jednak winogrona, uprawiane w regionie Cognac, podzielonym dekretem z 1 maja 1909 roku na 6 podregionów.

Najważniejszym z nich ze względu na jakość gleby jest region Grande Champagne, gdzie 13 tys ha pokryte jest winnicami.

Koniak Dupont, należący od 1650 roku do rodziny Boinaud, korzysta przy produkcji koniaku tylko z winogron rosnących w Grande Champagne , klasyfikowanym jako Premier Grand Cru, będąc jednocześnie właścicielem największej działki o powierzchni 420 ha.

Podwójna destylacja w miedzianych alembikach, dojrzewanie we własnej roboty beczkach o pojemności 350 l, których łącznie w magazynach spoczywa 18 tysięcy sztuk, co jest odpowiednikiem 705 mln butelek.

Najstarsze destylaty spoczywają w ciemnym magazynie, z dala od światła, zwanym „ The Paradis” czyli rajem. Kiedy osiągną szczyt dojrzałości, przelewane są do szklanych pojemników „” demi johns” , w których mogą bezpiecznie spoczywać , bez dalszej maturacji i kontaktu z powietrzem.

Roczny Angel’s Share regionu koniak oceniany jest na ok. 20 mln butelek , dość kosztowne zjawisko. Oparami tymi żywią się mikroskopijne grzyby „ torula compniacensis” , pokrywając kamienne ściany magazynów charakterystycznym kolorem.

Dupont VSOP spędza w beczkach ponad 15 lat, wersja XO ponad 20 lat, a ściśle limitowana wersja Art. De Vie ponad 50 lat.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *