Hellyers Road – duch tasmańskiej whisky

hellyers-road-distillery

Symbol determinacji i wytrwałości

Jest rok 1825. Henry Hellyer jako jeden z pierwszych europejskich odkrywców postawił swoją stopę na dziewiczych terenach północno-zachodniej Tasmanii. Nie miał ze sobą nic, prócz podstawowych narzędzi, a pomimo to postanowił wybudować dogę przebiegającą przez pustynię. Jego wizja okazała się wielce inspirująca – prawie 200 lat później przebiega tędy droga prowadząca do destylarni whisky nazwanej na cześć zdeterminowanego prekursora: Hellyers Road…

Whisky wytwarzana w tej destylarni inspirowana jest duchem Henrego. Jest symbolem determinacji, wytrwałości i poświęcenia, a smak i zapach w pełni oddaje charakter dzikiej Tasmanii.

barrels-at-Hellyers

Duch Tasmanii

Podobnie, jak większość produktów najwyższej klasy, proces produkcji whisky podlega odpowiednim wymogom, aby sprostać nawet najwybredniejszym podniebieniom. Można wręcz powiedzieć, iż produkcja whisky ma w sobie coś ze sztuki.

Tradycyjna whisky składa się z trzech podstawowych składników: jęczmień, woda i drożdże. Tak jest i z whisky Hellyers Road. Czysty, tasmanski jęczmień dodaje się do gorącej wody. W ten sposób powtaje brzeczka, którą ponownie się ogrzewa, a następnie miesza z drożdżami, by zainicjować procesowi fermentacji. Na tym etapie stopniowo uzyskuje się alkohol. Następnie ciecz jest podgrzewana, co powoduje kondensację. Proces destylacji zwieńczony jest dojrzewaniem alkoholu w beczkach. W destylarni Hellyers Road używa się w tym celu wyłącznie dębowych beczek  importowanych  z Ameryki. Zapewnia to sprawdzony i autentyczny sposób dojrzewania whisky, doceniany przez koneserów na całym świecie.

Hellyers Rd Dist2013_BMP(M)

Hellyers Road Orginal – Prawdziwy smak Tasmanii

Flagowy produkt Hellyers Road. Destylowana z tasmańskiego słodu jęczmiennego, dojrzewa w beczkach z białego dębu amerykańskiego. Butelkowana z mocą 46,2%, bez dodatku sztucznych barwników, nie filtrowana na zimno. Hellyers Road Orginal jest punktem odniesienia tasmańskich single maltów.

Nota degustacyjna:

Nos objawia świeże owoce, odrobinę wanilii oraz olej kokosowy z nutą przypraw wyczuwalną w tle. Podniebienie jest ciepłe, wręcz kremowe, zapewnia hojne słodowe smaki obiecane przez nos.

hellyersroad_original

Hellyers Road 10 Year Old – Oryginalna tasmańska whisky w wersji 10-cio letniej

Destylowana z tasmańskiego słodu jęczmiennego. Dojrzewa w beczkach z białego dębu amerykańskiego przez 10 lat, butelkowana z mocą 46,2%, bez dodatku sztucznych barwników, nie filtrowana na zimno. Proces destylacji i lażakowanie zapewnia intensyfikację charakterystycznego słodowego smaku whisky oraz dobrze wywarzony aromat.

Nota degustacyjna:

W nosie świeże owoce, nutka wanilii oraz olej kokosowy z akcentem przyprawowym w tle. Na podniebieniu kremowa, intensywnie słodowy smak. Dla wielbicieli single maltów, Hellyers Road 10 Year Old będzie na pewno wyjątkowym doświadczeniem.

01

Hellyers Road Peated – Najlepsza torfowa whisky w Tasmanii

Hellyers Road Paeted została uznana za najlepszą torfową whisky w Australia Awards for Excellence. Wykorzystując potencjał rodzimych, tasmańskich składników w połączeniu z unikalnym procesem destylacji udało się osiądnąć tę wspaniałą whisky.

Nota degustacyjna:

W nosie wyraźny dym, zapach słodu miesza się z aromatem jabłek, wanilii i przypraw. Smak jest mocny, ale doskonale wyważony – mieszankę jabłek i przypraw oplata dymna otoczka.

austr_hel2

Hellyers Road Pinot Noir – Winny finisz

Flagowy single malt finiszowany w specjalnych beczkach po czerwonym wytrawnym winie Pinot Noir. Pomysłowa i wyjątkowa whisky, oddająca ducha tasmanii, a jednocześnie przyjemnie kojarząca się z tropikami (właśnie przez owocowy posmak). Stanowi zagadkę do ogkrycia dla miłośników niespotykanych single maltów.

Odważ się być inny! 😉

Hellyers-Road-Pinot-Noir-Finish-Australian-Single-Malt-Whisky

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *