Fuller’s Vintage Ale – coś więcej, niż piwo

Piwo w kartoniku

Fuller’s Vintage Ale jest już piwem kultowym. Produkowany od 1997 roku przez słynny londyński browar Griffin Brewery / Fuller’s. Vintage Ale jest piwem sezonowym, warzone raz w roku, tak, aby kolejne roczniki trafiały do sprzedaży zimą. Oczywiście każda edycja oznaczona jest odpowiednim rocznikiem, w tym przypadku 2014. Fuller’s Vintage Ale wizualnie wyróżnia się na tle innych piw bardzo stylowym, eleganckim opakowaniem (w kartoniku!), oraz tym, iż każda butelka posiada swój własny, unikatowy numer. Jednorazowo do sprzedaży trafia zaledwie kilkadziesiąt tysięcy egzemplarzy, co czyni trunek naprawdę mocno limitowanym.

„Wino jęczmienne”

Fuller’s Vintage Ale nie jest zwykłym piwem, a przedstawicielem nieco innej kategorii, mianowicie Barleywine. W dosłownym tłumaczeniu oznacza to nie mniej więcej „wino jęczmienne”. Swoją nazwę styl ten zawdzięcza bardzo wysokiemu stężeniu ekstraktu początkowego. Śmiało można powiedzieć, że jest to najmocniejszy styl piwa uzyskiwany metodą tradycyjnej fermentacji.

Barleywine należy do grupy stylów piwa o sporym potencjalne leżakowym. Oznacza to, że nawet po opuszczeniu browaru piwo w miarę upływu czasu nie tylko nie psuje się, ale na wet więcej – jego walory smakowe i zapachowe ulegają wręcz pozytywnej zmianie. Aby poznać, jak zmienia się smak Barleywine z biegiem czasu, zaleca się nabycie dwóch lub kilku butelek tego samego rocznika i degustowanie ich w różnych, dość długich odstępach czasu (np. co rok). Warto przy tym zapisywać swoje wrażenia smokowe i zapachowe – da nam to pełny obraz sensoryczny oraz pozwoli docenić długi czas oczekiwania. Odpowiednio zabezpieczone i przechowywane butelki można leżakować nawet do kilkunastu lat!

Właśnie ze względu na zdolność Barleywine do dojrzewania, wśród browarów produkujących ten trunek pojawił się trend „rocznikowania” poszczególnych partii tego samego piwa. Dzięki temu piwni fascynaci mają szansę nie tylko obserwować zmieniające się w czasie piwo z jednego rocznika, ale także kolekcjonować różne roczniki, aby w odpowiednim czasie mieć możliwość porównania ich ze sobą.


Jak powstaje Barleywine

Aby powstało Barleywine, potrzeba naprawdę gęstej i bogatej brzeczki, którą otrzymuje się poprzez bardzo długie gotowanie. W jego wyniku znaczna ilość wody odparowuje z kotła warzelnego, zwiększając tym samym ekstrakt. Piwa Barleywine to najtęższe i najmocniejsze spośród brytyjskich ale (alkohol od 8 do nawet kilkunastu %), a przy tym najbogatsze sensorycznie. Charakteryzują się bardzo bogatym, złożonym aromatem i smakiem, wysoką treściwością, sporą słodyczą równoważoną przez wyraźnie zaznaczoną goryczkę chmielową. Alkohol w dobrze uwarzonym Barleywine powinien być ledwo wyczuwalny – jedynie w postaci przyjemnego uczucia rozgrzewania. Czyni je to idealnym piwem na zimę (właśnie dlatego kolejne edycje pojawiają się w okresie jesiennym). Ogólny profil smakowy piwa jest tęgi, słodki, słodowy, często owocowy, winny. Tekstura gęsta, oleista, lepka, najczęściej z niskim wysyceniem. Jest to piwo deserowe, wybitnie degustacyjne. Często przed wypuszczeniem na rynek Barleywine jest długo leżakowane w browarze, w celu uzyskania optymalnego balansu pomiędzy licznymi składowymi jego profilu smakowego i aromatycznego.


Degustacja

Barleywine zaleca się spożywać bez żadnych dodatków w postaci przekąsek. Aby w pełni cieszyć się jego bogatym smakiem, należy pić je saute.

Obecnie zapraszamy do naszych sklepów po edycję Fuller’s Vintage Ale z rocznika 2014.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *