Frizzante z północy Włoch – Lambrusco

8269870

Wino musujące to rodzaj wina o znacznym nasyceniu dwutlenkiem węgla. Dwutlenek wytwarza się w procesie fermentacji, w butelce bądź zbiorniku, lub jest sztucznie dodawany.

Oto krótka charakterystyka wina musującego. Istnieją jednak różne odmiany tego wina. Można tu przytoczyć chociażby:

W dzisiejszym wpisie bliżej przyjżymy się LAMBRUSCO…

Lambrusco to włoskie wino produkowane z odmian winorośli właściwej z grupy ‚Lambrusco’. Wina lambrusco kojarzonesą często z lekko musującymi (frizzante) czerwonymi winami z północy Włoch – choć gama wszystkich lambrusco jest znacznie szersza. Nazwa podlega chronionemu oznaczeniu geograficznemu i może być stosowana tylko przez winiarzy z Emilii-Romanii oraz z części Lombardii, przez co od 2013 winiarze z regionu Veneto i Piemontu utracili możliwość sprzedawania swoich win pod tą nazwą. Ciekawostkę stanowi fakt, iż lambrusco jest najpopularniejszym winem sprowadzanym z Włoch w Stanach Zjednoczonych.

EMILIA-R

Dzikie winogrono?

Niektórzy enolodzy kwestionowali, czy odmiany używane do produkcji lambrusco są rzeczywiście odmianami winorośli właściwej (co wg norm UE uprawnia do użycia nazwy wino), a wskazywali na możliwe związki z tzw. winoroślą lisią (łac. vitis lambrusca). Kontrowersję stanowi etymologia słowa lambrusco –  po włosku oznacza ono „dzikie winogrono. Póki co, badania z 2009 i inne ustalenia potwierdzają, że odmiany uprawne lambrusco pochodzą od lokalnych dzikich winorośli. Do wyjątków należy niespokrewniona z pozostałymi z grupy lambrusco odmiana lambrusco di fiorano, która jednak również jest winoroślą właściwą.

Grasparossa-autumn

Bąbelki na eksport

Choć tradycyjnie lambrusco jest wytrawnym (secco), czerwonym winem zamykanym naturalnym korkiem, to produkuje się także półsłodkie (amabile) lub słodkie (dolce) odmiany tego wina, a poziom nasycenia dwutlenkiem węgla może wahać się od zerowego poprzez frizzantino, frizzante, semi-spumante do spumante (wina musującego typu prosecco). Wyróżnia się czereśniowym kolorem, stosunkowo niską zawartością alkoholu i charakterystyczną, kolorową pianką. Istnieją warianty różowe, a nawet białe, przeznaczone przede wszystkim na eksport.

Lambrusco jest produkowane metodą Charmata, co oznacza, że w przeciwieństwie do szampana końcowa część fermentacji zachodzi w szczelnych kadziach.

Lambrusco nie jest winem przeznaczonym do starzenia, a raczej do szybkiej konsumpcji. Lambrusco uchodzi za najbardziej znane wino ze środkowo-wschodnich Włoch, a znacząca część produkcji trafia na eksport.

20140621_20140621_lambrusco_colours

Od kuchni strony

Wina lambrusco polecane są m.in. do zupy minestrone, lekkich dań wegetariańskich, np. tortellini, tagliatelle, także z niewielkim udziałem mięsa (lasagne). Słodsze odmiany z kolei świetnie komponują się  z deserami. Lambrusco Secco (wytrawne) będzie także dobrym akcentem rozpoczynającym posiłek, jako aperitif.

lambrusco-main

Spróbuj Lambrusco!

Kup 2 butelki Lambrusco w naszym Sklepie Internetowym, a trzecią dostaniesz gratis!!!

(Promocja ważna tylko do końca czerwca 2015)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *