Drambuie

Światowej sławy likier produkowany w Szkocji na bazie single malt whisky (a w szczególności Taliskera), ziół i miodu pochodzących ze szkockich wrzosowisk.

Historia Drambuie zaczyna się ponad 268 lat temu , w lipcu 1746 . Książę Karol Edward Stuart (znany również jako Bonnie Prince Charlie ) uciekał, po klęsce w bitwie pod Culloden , która zakończyła nadzieje przywrócenia Stuartów na tron Wielkiej Brytanii .

Książę ścigany był przez ludzi Króla po całej Highlands, Islands z zachodniej Szkocji, dzielnie wspomagany przez wiele szkockich klanów . Wśród nich był Klan MacKinnon , na którego czele stał szef, John MacKinnon, dzięki któremu Karol Stuart zdołał uciec pogoni. W podzięce za jego odwagę Książę dał John Mackinnon tajny przepis na jego osobisty likier. Dar był przekazywany przez pokolenia, aż stał się niezwykle popularny i rozpoznawalny na całym świecie pod nazwą Drambuie.

 

Jego popularność rosła z roku na rok. W 1916 roku został pierwszym likierem wprowadzonym do Izby Lordów…
W 1917 roku do swoich piwnic zamówił Drambuie Pałac Buckingham.

 

Drambuie można pić na wiele sposobów. Najlepszy jest podawany z lodem.

Rusty Ale, w którym Drambuie dodawany jest do piwa, podawane bez lodu.

Railroad Spike wykonywany z około czterech części zimnej kawy do jednej części Drambuie. Podawany w wysokiej szklance z lodem.

Rusty Nail zmieszanie Drambuie i szkockiej whisky.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *