Czy whisky mieszana/blendowana może smakować….? Oczywiście, że tak!

Sukces niezależnej firmy szkockiej Adelphi, (firmy takie z angielska nazywane są „independent bottlers”), butelkującej whisky zakupione w różnych destylarniach, a jednocześnie ogromny, światowy boom na whisky i coraz większe trudności w pozyskaniu kolejnych destylatów sprawił, że firma postanowiła zainwestować we własną destylarnię, położoną za zachodnim wybrzeżu Szkocji, w regionie Highland. Nazwa Ardnamurchan pochodzi od nazwy półwyspu, na którym ją wybudowano. Ktoś zapyta po co ?

Otóż z dwóch powodów:

  1. Własna destylarnia whisky uniezależnia od trudności w zakupie beczek z innych destylarni, pozwala też produkować i butelkować swoją własną markę.
  2. Zwiększa własną pozycję w handlu wymiennym, aby pozyskać whisky od innych producentów, w zamian oferujemy swój produkt.

Właściciele włożyli dużo wysiłku w stworzenie destylarni, której produkcja w minimalnym stopniu odciśnie swoje piętno na środowisku. Całe zasilanie pochodzi z energii odnawialnej. Rzeka, która dostarcza destylarni wodę do chłodzenia, posiada wodno-elektryczny generator, a podgrzewacz wody zasilany jest energią pochodzącą ze spalania wiórów drewnianych, otrzymywanych ze ściętych drzew, rosnących na posiadłości właściciela.

Sama firma Adelphi, jako niezależny producent butelkuje rocznie wyjątkowo mało beczek, z reguły dwa razy w roku, a każde nowe edycje wyczekiwane są z niecierpliwością.

Na zeszłorocznym festiwalu whisky w Warszawie – Whisky Live Warsaw, stoisko Adelphi zostało uznane przez wielu gości, za najbardziej interesujące spośród wszystkich wystawców.

Ponieważ pierwszy destylat destylarni Ardnamurchan spłynął z alembików w 2014 roku, a destylarnia chciała pochwalić się jego wyjątkowym charakterem już pod koniec 2016, pierwsza edycja nie mogła być nazwana whisky ( nie minął jeszcze narzucony przez definicję trzyletni okres maturacji w beczkach) , stąd nietypowa nazwa Ardnamurchan Spirit 2016 AD. Łączna edycja ograniczona została do zaledwie 2500 butelek, skrupulatnie rozdzielonych na poszczególne rynki.

Jakież było zaskoczenie, kiedy rekomendowana cena sprzedaży na poziomie 50 funtów wymiotła całą partię z półek, a ceny aukcyjne zaczynały się od 150 funtów, a obecnie dochodzą do 200 funtów.

Polska także otrzymała swój przydział, który cierpliwie czeka na swoją premierę podczas tegorocznego Whisky Live Warsaw ( 13/14 października), gdzie indziej, jeśli nie na tak prestiżowej imprezie powinna nastąpić premiera Ardnamurchan Spirit.

Dla niecierpliwych, chcących wypróbować whisky, tworzonej przez firmę Adelphi, jest światełko w tunelu.

W rozsądnej cenie jest do kupienia w sklepach Ballantines whisky blendowana Adelphi Private Stock Blended Scotch Whisky, nad której kompozycją w 1992 roku czuwał znany autor książek o whisky Charlie MacLean. Finalny kształt whisky poprzedziły intensywne próby i degustacje, aby znaleźć ten właściwy wariant, który przypadłby do gustu babci właściciela firmy.

Stąd jej tkliwe, czułe określenie Granny’s Blend.

Whisky posiada znacznie większy od znanych wszystkim popularnych blendów, wyższy udział single malt vs single grain, produkowana jest w małych partiach , w systemie solera. Jej smak jest słodki, korzenny, z nutami dymu i soli, tak charakterystycznymi dla zachodniego wybrzeża Szkocji.

Dobra whisky, w przystępnej cenie, z pewnością do zdobycia we wspomnianych wcześniej sklepach.

https://www.sklep-ballantines.pl/Adelphi_Blended_Scotch_Whisky-6822.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *