Bociania tradycja – Starkus

Starka to nic innego, jak tradycyjna, wytrawna wódka  zbożowa, produkowana w większości na terenach Polski, Litwy i Rosji. W samej Polsce i na Litwie znana już od XV wieku!

Jak powstawał ten tajemniczy trunek? W czasach średniowiecza, litewscy kupcy zlewali zebraną wódkę do dębowych beczułek, by w czasie długiej podróży na wozach zabezpieczyć trunek przed dostępem promieni słonecznych, co mogło obniżyć jego jakość. Skutkiem ubocznym tego zabiego było to, że sama wódka zyskiwała charakterystyczny, bursztynowy kolor.

Co oznacza nazwa „starka”? Nazwa tej wyjątkowej wódki wywodzi się od starolitewskiego słowa “starkus” czyli “bocian”. Tradycja produkcji “bocianiej” wódki sięga starego zwyczaju. Jak widomo wszem i wobec, bociany mają ogromny udział w narodzinach dzieci 😉 A zatem, gdy na świat przyszło dziecko, gospodarz zakopywał w ziemi samogon zamknięty w beczkach i otwierał go (już jako starkę) dopiero w dniu ożenku pociechy.

Aby tradycji stało się zadość, trunek zwany Starkus zawitał pod dachem rodzinnej manufaktury Z. Kozuba i Synowie. Jako jedyny tego typu trunek, produkowany jest ze słodu żytniego w procesie mikro-destylacji przy użyciu tradycyjnego miedzianego alembiku, a następnie cierpliwie leżakowany w beczkach z białego dębu amerykańskiego. Ten nobliwy alkohol, powstaje wyłącznie z dobrych surowców przerobionych przy użyciu wysokiej jakości sprzętów i bez udziału jakichkolwiek dodatków chemicznych! Wyjątkowy trunek, kierowany jest przede wszystkim do amatorów poszukujących szlachetnych smaków jak i adeptów miksologii, gdyż Starkus jest ciekawą bazą do sporządzania koktajli. Nie zapominajmy również, by Starkusem obdarować również świeżo upieczonych rodziców! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *