Belgian Owl Whisky

Belgian Owl to młoda belgijska destylarnia, która zaczęła produkcję w 2004 roku.

Mała roczna produkcja na poziomie 30 tys litrów ( jest 100-krotnie mniejsza od przeciętnej wielkości szkockiej destylarni np. Tullibardine), starczała ledwie na potrzeby lokalnego rynku.

W 2013 roku udało jej się zakupić dodatkowe kotły destylacyjne, z legendarnej i nieczynnej już szkockiej destylarni Caperdonich, dzięki czemu produkcja podwoiła się.

Pierwsza whisky powstała dzięki alembikom Caperdonich, została zabutelkowana pod koniec 2016 roku i właśnie z tej partii pierwsze próbki pojawiły się w Polsce.

Destylarnia Owl, w tłumaczeniu Sowa, która jest symbolem wiedzy i mądrości, korzysta w 100% z miejscowych składników, czyli wody i jęczmienia. Whisky dojrzewa w beczkach po Bourbonie, pierwszego napełnienia ( 1st fill Bourbon), nie jest filtrowana na zimno, a butelkowana z podwyższoną mocą 46 %.

W dobie tak wielkiego zainteresowania whisky na świecie, niemalże w każdym zakątku świata powstają nowe destylarnie, korzystające z pewnością z know how Irlandczyków i Szkotów.

Czy uda im się przebić na pierwsze strony gazet – czas pokaże. Jednak próba podążania za światowymi trendami jest z pewnością godna pochwały.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *