Bąbelkowa radość – prosecco!

Najchętniej spożywanym winem w okresie letnim jest oczywiście prosecco. W czym tkwi sekret popularniści tego orzeźwiającego napoju z bąbelkami?

Wenecja bąbelkami stoi!

PROSECCO jest to białe, lekkie wino, delikatnie musujące (frizzante).  Produkowane w regionach: Wenecja Euganejska i Friuli – Wenecja Julijska w północnych Włoszech. Jednak najbardziej znane prosecco pochodzą z okolic Conegliano.

Prosecco jest ZAWSZE BIAŁE! Występuje w kilku wersjach, jeśli chodzi o poziom namusowaia – nie ma to jednak większego wpływu na smak samego wina. Najbardziej za to wpływa różnica pomiędzy Prosecco Brut (wytrawne) a Extra Dry („ćwierćsłodkie”). Extra Dry jest w tym wypadku najbardziej klasycznym i pożądanym Prosecco – ani wytrawne, ani deserowe, za to o bardzo owocowym smaku z wyraźną, choć niedominującą nutą słodyczy.

Prosecco ma delikatny owocowy smak. Wyczuwalne są nuty gruszki, jabłka czy cytrusów. Momentami można mieć wrażenie, iż wyczywamy subtelne akordy kwiatowe, a nawet owocowej galaretki. W smaku prosecco jest tylko delikatnie kwaskowate, (choć wersja Brut jest zdecydowanie wytrawna, z wyczuwalną lekką goryczką). Prosecco Extra Dry smakuje, niczym świeże owoce i plasuje się mniej więcej w połowie drogi pomiędzy winem półwytrawnym, a półsłodkim.

Jak w ogóle powstaje prosecco?

Należy podkreślić, iż prosecco NIE JEST WINEM GAZOWANYM. Bębelki zwarte w prosecco SĄ NATURALNE! Oznaza to, że pochodzą na wskutek procesu fermentacji wina. Jednak w odróżnieniu do szampana i innych win musujących produkowanych metodą szampańską (klasyczną), prosecco nie fermentuje wtórnie w butelce, a w ogromnych, hermetycznie zamkniętych zbiornikach i dopiero potem przelewane jest do butelek. Wspomniana metoda produkcji nazwana została „metodą Charmata” lub „metodą prosecco” ( z oczywistych przyczyn) i jest metodą o wiele bardziej ekonomiczną, niż metoda tradycyjna. Z tego też względu prosecco kosztuje zdecydowanie mniej, niż chociażby osławiony szampan.

Prosecco powstaje, jak łatwo miżna się domyśleć, ze szczepu o nazwie „Prosecco”. Nazwa szczepu jest zastrzeżoną nazwą apelacji kontrolowanego pochodzenia. W każdym innym miejscu na świecie, szczep prosecco przyjmuje inne miano – GIERA.  W winach niemusujących, ten dość neutralny szczep wypada w zasadzie nijako. Dopiero w akompaniamencie bąbelków nabiera charakterystycznego dla siebie wyrazu.

Prosecco od kuchni

Prosecco świetnie spisuje się przede wszystkim do samodzielnego wypicia bez żadnych dodatków – jako aperetif. Może jednak również stanowić bazę orzeźwiających, lekkich koktajlów, idealnych w ciepłe, letnie dni. W tym przypadku możemy podać prosecco z dodatkiem np. soku ze świeżych brzoskwiń (ewentualnie innych owoców). W ten sposób powtanie klasyczny, wenecki drink o nazwie BELLINI.

Prosecco świetne komponuje się również z daniami z owoców morza, ryb, oraz sushi. Pamiętajmy o odpowiedniej temperaturze serwowania! Dla prosecco optymalną temperaturą jest 6-8 stopni Celsjusza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *