Bąbelki w szampanie….

Jakie znaczenie mają bąbelki w szampanie?

Takie pytanie zadali sobie naukowcy i otrzymali zaskakującą odpowiedź. Bąbelki nie są jedynie dodatkową atrakcją czy dekoracją wina, lecz jego istotą. Dr Gerard Liger-Belair oraz dr Philippe Schmitt-Kopplin odkryli, że zawierają one nawet do trzydziestu razy więcej smaku niż sam szampan. Przeanalizowano dotychczas pięć różnych win musujących wysokiej jakości. Alkohol poddano badaniu o nazwie spektrometria mas, dzięki któremu okazało się, że wino (sam płyn) oraz bąbelki znacznie różnią się budową chemiczną. Wiele składników aromatycznych zawartych jest tylko w bąbelkach. Odkryto również, że ruch bąbelków w musującym alkoholu przypomina ruch dźwigu okrężnego (tzw. paternoster). Oznacza to, że nieustannie unoszą one aromat i smak ku górze płynu po czym opadają na dno, aby znów rozpocząć swój ruch do góry. Dlatego też najlepiej jest używać wysokich kieliszków do szampana, gdyż ułatwiają one rotację bąbelków między dnem a powierzchnią. Wyniki badań potwierdziły również to, co twierdzili od dawna eksperci – wina, które są bardzo musujące (charakteryzują się intensywnym ruchem bąbelków), należą do alkoholi o najwyższej jakości.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *