Armaniak

Armaniak jest najstarszym trunkiem i największym skarbem Francji, destylowanym już 700 lat temu przez wiejskich rzemieślników regionu Gaskonii.

Jego dziedzictwo jest fuzją trzech wielkich kultur:

Rzymian, którzy nauczyli uprawy winorośli, Arabów, którzy nauczyli sztuki destylacji oraz Celtów, którzy pokazali jak tworzyć beczki służące przechowywaniu trunku.

Do XV wieku tajemnica trunku znana była tylko w Gaskonii, jednak rozwój handlu sprawił, że wiedza na jego temat szybko rozprzestrzeniła się poza granice regionu.

Historia marki Chabot sięga 1828 roku, kiedy to w miejscowości Labastide D’Armagnac rozpoczęto rodzinną produkcję tego alkoholu. Przez ponad 100 lat detale rzemiosła znane były tylko lokalnie, aż do 1963 roku, kiedy to po raz pierwszy butelki z logiem Chabot zostały wysłane poza granice kraju.

Obecnie, dostępny w niemalże 100 krajach, jest marką numer 1 na świecie. Również jako jedyna marka ,całość produkcji, począwszy od zbioru winogron a na butelkowaniu kończąc, ma pod swoją kontrolą.

Zbocza na których rosną winogrona leżą na południe od regionu Cognac, stąd cieplejszy i bardziej suchy klimat wpływają na odmienny charakter owoców.

Również odmiany winogron różnią się od tych , używanych przez producentów koniaku, główną odmianą jest bowiem Bacco i  Folle Blanche dojrzewające na piaszczystej glebie. Są więc bardziej aromatyczne i słodkie. Armaniak jest jednocześnie poddawany pojedynczej destylacji, dzięki czemu więcej aromatycznych związków pozostaje w produkcie finalnym. Odbierany jest także z niższą mocą, pomiędzy 50-55%.

Jeśli Koniak będący mieszanką różnych destylatów porównamy do whisky typu blended, armaniak będzie bliższy whisky typu Single Malt.

http://www.sklep-ballantines.pl/index.html?prod_name=chabot&search=ok

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *