Aberlour A’Bunadh

a3

Założycielem destylarni i jednocześnie twórcą whisky Aberlour był niejaki James Flaming. Jego marzeniem było stworzenie najlepszej whisky w całym regionie Speyside. Charakterystyczne dla destylarni Aberlour są używane do destylacji miedziane alembiki – dużo szersze i niższe od standardowo spotykanych. Taka budowa alembików pozwala na szybki proces destylacji, a jego efektem jest trunek intensywny i wyrazisty w smaku.

a2

Do leżakowania Aberlour stosuje system dwubeczkowy – uzywane są zarówno beczki po amerykańskim burbonie, jak i po hiszpańskiej sherry. Generalna zasada jest taka, że im starsza jest whisky, tym większy  stosunek beczek po sherry. Wyjątkiem jest tu edycja A’Bunadh – pomimo, iż nie posiada ona oznaczenia wieku, leżakowana jest tylko i wyłącznie w beczkach po najlepszych sherry oloroso.

Sama nazwa A’Bunadh w wolnym tłumaczeniu oznacza mniej więcej: „początek”, „u podstaw”. Whisky ta jest nie filtrowana na zimno oraz rozlewana z mocą beczki, dlatego w zależności od numeru beczki, będzie ona miała nieco inną zawartość alkoholu oraz nieco inny smak.

a4

Ogólnie jednak A’Bunadh można określić, jako whisky wyjątkowo intensywną. Posiada bardzo bogaty bukiet aromatyczny, kojarzący się z mocno dojrzałymi czerwonymi owocami w typie wiśni, truskawek itp. oraz słodyczą pochodzącą od sherry. Na języku oczywiście słodka sherry, przechodząca w intensywne akordy gorzkiej czekolady i orzechy. Finisz bardzo przyjemny, słodki. Pozostaje w ustach posmak kandyzowanych w cukrze wiśni oraz orzechów laskowych.

Chcesz sam przekonać się, jak smakuje Aberlour A’Bunadh? zapraszamy do Naszego Sklepu!

a1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *