WINIARSKA ARGENTYNA

img_3621-1280x853

POTENCJAŁ…

Argentyna jest piątym producentem wina na świecie z roczną produkcją około 15 mln hl. Argentyńskie winnice często znajdują się na wysokościach, które w Europie byłyby zbyt wielkie: od 700 do nawet 2400 metrów. Tak wysoko w górach temperatura spada nocami wystarczająco, aby grona mogły wykształcić dobry smak i barwę. W suchym, prawie wolnym od chorób powietrzu i przy obfitym nawadnianiu plony mogą być wyższe niż gdziekolwiek indziej na świecie! Argentyńscy plantatorzy, zgłębiający tajniki prowadzenia krzewów na rusztowaniach, stoją dziś przed zadaniem racjonalizaji systemów irygacyjnych w taki sposób, aby kosztem ilości podnieść jakość zbieranych owoców.

Winne_wakacje_coraz_modne_5657009

…I ZAGROŻENIA

Jednakże warunki w Argentynie nie są tak idealne, jak by się mogło wydawać, zaś pogoda potrafi być kapryśna. Na tak wysoko położonych teranach zimy są wystarczająco chłodne, aby winorośl mogła odpocząć, ale bardzo poważnym zagrożeniem mogą stać się wiosenne przymrozki. Lato w niektórych niżej położonych, południowych rejonach bywa zbyt gorące, aby mogły powstać dobre wina. Co więcej, łączne opady roczne są bardzo niskie i występują najczęściej w porze wegetacji. W niektórych regionach, a zwłaszcza w osławionej prowincji Mendoza, gdzie znajduje się trzy czwarte krajowych winnic, deszcze występują często w postaci nawałnic, które mogą zniszczyć całe plony.

Malbec-Argentina

Z EUROPY DO ARGENTYNY

Winna latorośl po raz pierwszy została przywieziona do Argentyny ok 1577r, kiedy to – podczas kolonizacji Ameryki Południowej – ksiądz Juan Cidrón założył własną winnicę Santiago del Estero. W ciągu następnych lat winnice były zakładane przez jezuitów w wielu częściach kraju, tak iż w końcu wino zaczęto produkować w całej Argentynie. Rewolucja winiarskia miała miejsce w kraju około roku 1870, kiedy to przedsiębiorczy mieszkańcy i imigranci rozpoczęli uprawy odmian sprowadzonych z Chile i z Europy. Leopoldo Suarez przywiózł sadzonki aż 600 szczepów z ważniejszych regionów winiarskich Starego Kontynentu.

Winnice argentyńskie odegrały bardzo ważną rolę podczas epidemii filoksery w Europie. Dzięki sadzonkom m.in. z Argentyny można  było odtworzyć wiele zniszczonych epidemią winnic Europeiskich.

malbec

NAJWAŻNIEJSZE SZCZEPY ARGENTYŃSKIE

Najbardziej kojarzącym się z Argentyną szczepem winnym jest niewątpliwie Malbec. Mówi się nawet, że najlepsze Malbeci na świecie pochodzą właśnie z Argentyny. Czym charakteryzuje się słynny argentyński Malbec? Jest to szczep czerwony, dający wina ciemne i intensywne o dużej zawartości garbników. Malbec dotarł w rejon Mendozy w połowie XIX w. prawdopodobnie z Chile (gdzie dotarł prosto z Bordeaux, jeszcze przed epidemią filoksery). Ze względu na szczególne tarroir, malbec argentyński daje inne wino, niż ta sama odmiana uprawiana w Europie. Czerwone wina argentyńskie są zdecydowanie bardziej bogate, intensywne, o wyraźnie dojrzałym smaku.

Print

Białym odpowiednikiem Malbeca w Argentynie będzie Torrontes. Szczep ten daje wina delikatne w smaku, kwiatowe, o idealnym balansie kwasowości. O fenomenie Torrontesa decyduje wysokość, na jakiej połozona jest winnica – im wyżej, tym dla Torrontesa lepiej – szczep ten mianowicie lubi trochę ostrzejszy klimat. Geneza tego najszlachetniejszego z białych szczepów argentyńskich nie jest do końca jasna – najprawdopodobniej przywędrował on z Hiszpanii.

Zapraszamy do skorzystania z naszej promocji na wina argentyńskie!

11255225_835153236575500_1407005563123562065_n

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *